Monitorizare de presă

Tematica:

Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 17/05/2011
Tematica: reforma regiunilor de dezvoltare
Categoria articolului: reportaje
Autorul articolului: Gabriela Mladin, Cristinel C Popa, Monalise Hihn
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.jurnalul.ro/stiri/observator/cu-ce-ma-ajuta-pe-mine-cetatean-reorganizarea-in-afara-debandadei-romanii-nu-vad-un-alt-folos-581880.html

Jurnalul Naţional prezintă noi opinii ale românilor despre proiectul PDL de reorganizare a ţării. Potrivit acestui proiect, judeţul Gorj ar urma să fie comasat cu Mehedinţi, Dolj, Olt şi Vâlcea în regiunea sud-vest-Oltenia, cu capitala la Craiova. Cei mai mulţi dintre gorjeni nu înţeleg raţiunea reorganizării României: "Să înţeleg că Gorjul nu va mai exista ca judeţ. Şi pe cine ajută asta? Cine gândeşte aceste aberaţii şi de ce? Deocamdată nu am întâlnit nici un domn, dintre cei care conduc această ţară, să mă lămurească de ce e bine ca Gorjul să facă parte dintr-o regiune. Am înţeles că trebuie să-şi fac din nou buletinul, paşaportul... adică bani, bani şi iar bani. Ăştia-s nebuni la cap? Nu le mai ajunge cât au slugărit populaţia, vor să ne extermine", susţine Nicu Dina, funcţionar în Târgu-Jiu. "Am auzit la televizor, dar n-am înţeles de ce trebuie să desfiinţeze judeţul Gorj. Vreau să ştiu în afara debandadei create cu ce mă ajută pe mine, cetăţean, această împărţire?", spune şi Cătălin Boboc din Târgu-Jiu. "Eu am înţeles că trebuie întrebată populaţia pentru acest lucru. Pe mine nu m-a întrebat nimeni dacă sunt de acord sau nu sau nu mai contează dacă noi suntem sau nu de acord. Băsescu a nenorocit această ţară. Ne-a nenorocit pe noi ca popor, acum vrea să împartă şi România după bunul plac", a precizat Iulian Schinteie.

Iaşi: politicienii nu fac niciodată ceva bun pentru talpa ţării

Proiectul de reorganizare teritorială prevede că judeţul Iaşi va fi comasat cu Neamţ, Suceava, Botoşani, Bacău şi Vaslui în Regiunea Nord-Est, capitala urmând a fi la Iaşi. Iată şi ce ne-au spus câţiva dintre ieşeni. "Au dat de înţeles că vor dispare corupţia şi baronii locali. Dimpotrivă, eu cred că se va amplifica, iar clientela politică va fi la fel de pretenţioasă. Noi, oamenii de rând, nu câştigăm nimic prin această măsură, tot ei îşi pun la cale siguranţa materială şi politică prin cheltuieli din bugetul statului", a spus Ioan Avădanei (50 de ani). "Nici pentru noi, cei din Iaşi, unde ar putea fi noua capitală de teritoriu nu va fi bine, d-apoi pentru săracii oameni care vor trebui să bată drumul de la Botoşani la Iaşi pentru o hârtie măruntă. De unde să aibă ei bani, sărmanii? De asemenea, toţi aceşti oameni vor trebui să-şi schimbe buletinele, altă alergătură, alţi bani, nervi, lipsă de respect pentru omul care astăzi nu mai are timp de pierdut şi munceşte din greu pe bani puţini. Apoi corupţia în instituţii nu va fi stârpită. Dau iarăşi funcţionari afară. Dar de ce pedeliştii aceştia doar asta fac, dau oameni afară. Să le asigure servicii. Măsura implică doar cheltuieli şi lucruri rele după! Reduc din funcţionari? Dar noi ce vom face cu mai puţini funcţionari, vom sta mai mult pe la rânduri? Eu cred că în toată această afacere e doar frica lor că vor pierde puterea, şi dacă tot o vor pierde, măcar să lovească în cineva, şi până la urmă tot în omul de rând loveşte", ne-a spus Gheorghe Simon, 68 de ani. "În nici un caz politicienii nu fac ceva bun pentru talpa ţării. Iar măsura aceasta va da mai mult bătaie de cap oamenilor şi corupţia va fi şi mai mare", ne-a spus şi Maria Agraviloaie.

Ce spun români din Spania

Românii din Spania nu pricep de ce e nevoie de regionalizare. Gabriela Vasilescu, medic, Denia: "Nu cred că e nevoie ca România să fie reîmpărţită administrativ. Sunt sigură că este vorba doar despre un tertip al preşedintelui, al cărui partid se prăbuşeşte în sondaje. Cred doar că reorganizarea nu va avea loc. Mai bine ar găsi soluţii pentru absorbţia fondurilor comunitare. Spania e acum în dificultate, dar să nu uităm că a reuşit să atragă banii europeni în proporţie de 130 la sută". Lucian Lolescu, şofer, Benidorm: "Pentru început, am plecat din ţară, pentru că m-am săturat să tot sper, dar am rămas român şi, mai ales, hunedorean. Acum, Băsescu vrea să mă transforme în "vestic". Mi se pare că totul nu e decât o încercare jalnică a actualilor guvernanţi să îşi păstreze privilegiile şi puterea. Cred că toată agitaţia asta e doar de faţadă şi reorganizarea nu se va face". Leontin Ionescu, tehnician dentar, Altea: "Cred că Traian Băsescu vrea să dezbine USL şi a găsit motivul perfect, re-organizarea ţării. Probabil că îi va reuşi, chiar dacă Antonescu şi Ponta vor încerca din răsputeri să se opună".

• Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.